De inhoud van deze pagina is ook beschikbaar in een andere taal. Wilt u de taal wijzigen? Français Nederlands Deze website bevat informatie over landen en markten. Selecteer de website van het betreffende land voor informatie over een specifiek land/een specifieke markt. Landselectie

Regelgeving en praktische tips

Drinkwaterkwaliteit garanderen: hierop moet u letten

Drinkwater is letterlijk en figuurlijk van levensbelang. En toegang tot hygiënisch drinkwater is dan ook een fundamenteel mensenrecht. Eindgebruikers van veilig en gezond drinkwater voorzien? Daarvoor dragen we allemaal de verantwoordelijkheid: fabrikant, ontwerper en installateur. Hoe zit het met de regelgeving? En waarop als ontwerper of installateur letten om onze drinkwaterkwaliteit te garanderen?

Nieuwe norm in europa

Door een nieuwe Europese regelgeving zullen in heel Europa dezelfde criteria gelden om te bepalen of producten gebruikt mogen worden voor het transport van drinkwater. Doel? Ervoor zorgen dat het drinkwater van de watermeter tot aan elk aftappunt overal dezelfde kwaliteit behoudt. De Europese lidstaten hebben twee jaar de tijd om aan de richtlijn te voldoen.

Viega: al meer dan 30 jaar conform

De legeringen van VIEGA zijn al meer dan 30 jaar conform de norm. Onze producten worden bovendien in Duitsland gemaakt – niet toevallig een van de landen die een voortrekkersrol spelen in de nieuwe Europese norm. Viega werkt trouwens zelf ook actief mee aan de nieuwe installatienorm EN-806. Wie volgens die norm werkt, voldoet aan de Europese regelgeving.

Drinkwaterhygiëne = waterverversing, watertemperatuur en doorstroming

Drinkwaterkwaliteit staat of valt met het installatieontwerp en het gebruik van materialen die geschikt zijn voor drinkwater: roestvrij staal, koper en brons. Om drinkwaterkwaliteit te garanderen, moet met drie belangrijke basisfactoren en hun onderlinge wisselwerking rekening worden gehouden: waterverversing, watertemperatuur en doorstroming. Lauw, stilstaand water is een broeihaard van bacteriën. Daarom moet het drinkwater in gebouwen voor een goede hygiëne op de juiste temperatuur worden gehouden en in beweging blijven.

Voor ontwerpers en installateurs

4 tips om drinkwaterkwaliteit tot aan het laatste tappunt te garanderen

  1. Leg en/of isoleer de drinkwaterleiding zo dat bij gewone, onvermijdbare stagnatietijden (bijvoorbeeld ’s nachts) de temperatuur niet kan oplopen tot meer dan 25 °C. Hou hierbij rekening met aanzienlijk grotere isolatiedikten voor leidingen boven bijvoorbeeld verlaagde plafonds.

    De temperatuur in de warmwaterleiding behouden? Kies met Viega Smartloop Inliner in grote gebouwen voor een innovatieve buis-in-buisretourleiding. Pluspunten: sneller en goedkoper installeren en energiebesparingen tot 30 % door minder warmteverlies.
     
  2. Houd de afstand tot permanente warmtebronnen zo groot mogelijk. Leg geen verdiepingverdeelleidingen onder vloerverwarming: isolatie kan daar de kritische opwarming niet verhinderen.
     
  3. Verhoog de waterverversing. Ontwerp de leidinginstallatie op zo’n manier dat de frequent gebruikte installatiedelen of aftappunten als laatste in het leidingsysteem geplaatst worden.

    Viega biedt met de Hygiene functie meerdere mogelijkheden om een regelmatige waterverversing te ‘automatiseren’. Een interessant onderdeel van dit systeem: het Viega Venturi-insteekstuk voor tappunten die zeer weinig gebruikt worden. Het volledige leidingvolume wordt volledig ververst zodra er ergens in de leiding water wordt afgetapt.
     
  4. Vermijd voor optimale doorstroming drukverlies in fittingen voor waterleidingen. Vooral bij kunststoffittingen treden er grotere drukverliezen op dan in metalen leidingen. Tip: vergelijk de Zeta-waarden per fabrikant en de binnendiameters in plaats van de buitendiameters.

    Viega-fittingen van koper, brons, RVS en PPSU hebben een aanzienlijk lagere stromingsweerstand dan andere connectoren (in kunststof of geperst messing) die op de markt verkrijgbaar zijn. De pluspunten van het Viega Smartpress-leidingsysteem: de geometrisch geoptimaliseerde perskoppelingen en het feit dat O-ringen voor meerlagensystemen tot het verleden behoren. Daardoor zijn extreem lage drukverliezen mogelijk.