De inhoud van deze pagina is ook beschikbaar in een andere taal. Wilt u de taal wijzigen? Français Nederlands Deze website bevat informatie over landen en markten. Selecteer de website van het betreffende land voor informatie over een specifiek land/een specifieke markt. Landselectie

Veiliger drinkwater en energiebesparing in grote gebouwen

België, 3 feb. 2021

4 troeven van de Viega Smartloop-Inliner buis-in-buistechniek

Viega, de Duitse specialist in sanitaire systeemtechniek en expert in drinkwaterkwaliteit, heeft de unieke techniek ontwikkeld om in grote gebouwen drinkwater te beschermen én besparen, en dat tegen lagere installatie- en energiekosten. De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders.

Het Viega Smartloop Inliner systeem werd ontwikkeld om met name in grote gebouwen zijn troeven uit te spelen. De innovatie zit vooral in het integreren van de interne (polybuteen) retourleiding in de koperen warmwater stijgleiding. Smartloop Inliner is geschikt voor gebruik in stijgleidingen met warm water vanaf 28 mm, samen met de  persverbindingssystemen van Viega.

De 4 grote troeven in een overzicht:

 1. Minder installatiekosten. Aangezien een afzonderlijk circulatieleidingsysteem niet nodig is, dalen ook de kosten voor betonkernboringen, brandveiligheid, leidingisolatie en bevestigingsmateriaal met ongeveer 30%. (De Viega Smartloop-Inliner is mogelijk vanaf een dn25.)
 2. Lagere energiekost. Omdat het water veel minder afkoelt, verbetert ook de energiehuishouding per etage. In gebouwen met meerdere verdiepingen, kan men zo tot 30% warmteverlies vermijden, en dus die energie besparen.
 3. Drinkwaterbesparing. Het warm water in de leiding wordt permanent teruggeleid van het laatste T-stuk van de stijgleiding naar het verwarmingssysteem. Zo is er steeds voldoende warm water beschikbaar bij elke aftakking op elke verdieping, zonder kostbaar verlies van aanloopwater.
 4. Drinkwaterkwaliteit. Door het behoud van kritische temperatuur en circulatiekrijgen, bacteriën als legionella geen kans.Bovendien worden de geleverde leidingen steeds van doppen voorzien. Fittingen, ventielen en regelkranen worden hygiënisch verpakt zodat alle producten vrij van contaminatie op de werf toekomen.

Tot slot is het dankzij de Viega SC-contour mogelijk om een droge lektest uit te voeren. De cylindrische insteek vormt een goede geleiding bij het inschuiven van de buis en met de dubbele persing bekomt men een gegarandeerd dichte verbinding. Dit maakt het opleveren van een gezond leidingsysteem een stuk eenvoudiger en voorkomt grote waterschade.

Smartloop Inliner: technische eigenschappen

 • Circulatieleiding in koper of RVS met binnenliggende retourleiding.
 • Koperen of RVS leidingen worden verbonden d.m.v. een koud persverbindingssysteem met ATG-keur. Hard, halfhard of zacht koperen buis volgens NBN EN 1057 met ATG.
 • De persfittingen, met O-ring in EPDM voor koud- en warmwaterinstallaties, uitgevoerd in koper en brons en voorzien van een dubbele persverbinding.
 • De binnenliggende retourleiding is een flexibele polybuteen buis (ø 12 x 1,0mm) die aan speciale aansluitsets wordt geperst, in de koperen leiding gemonteerd en geperst in fittingen.
 • Keuring ATG nr 00-2427
 • Toepassingen: temperatuur 110°C, druk PN 10
 • Toebehoren: voorgeschreven perstangen en persbekken, handperstang 12 mm, schaar en geleidetang.
 •  

Terug