De inhoud van deze pagina is ook beschikbaar in een andere taal. Wilt u de taal wijzigen? Français Nederlands Deze website bevat informatie over landen en markten. Selecteer de website van het betreffende land voor informatie over een specifiek land/een specifieke markt. Landselectie

Duurzaamheid

Om echte oplossingen voor de toekomst te kunnen ontwikkelen, moeten we ons vóór elk nieuw project de volgende vragen stellen: Hoe duurzaam en efficiënt is ons project? Welke gevolgen zullen er zijn? Wat voor bijdrage leveren we aan de maatschappij en het milieu? Welke processen moeten we opnieuw bekijken en welke onderdelen kunnen we behouden?

Hoe gedetailleerder het plan, hoe beter we duurzaam en efficiënt kunnen bouwen. Zo werkt het ook bij Viega World. Het zet een nieuwe standaard voor duurzaamheid, en het is dan ook niet verwonderlijk dat het al voor de oplevering de certificering van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB) met het hoogste waarderingsniveau "Platina" heeft gekregen.

Viega World verenigt duurzaamheid met gezondheids- en milieuvriendelijkheid. We kunnen alleen echt duurzaam handelen als we alle gebieden holistisch bekijken en met elkaar verbinden. Bij Viega World hebben wij de BIM-methodiek (Building Information Modelling) toegepast, die ons hielp te plannen waar energie kan worden bespaard met behoud van de drinkwaterkwaliteit en welke processen eventueel nog moeten worden geoptimaliseerd. We werden hierbij ondersteund door het Fraunhofer ISE-instituut.

Samen zijn we erin geslaagd een project te realiseren dat vandaag de dag uniek is in zijn opbouw - maar waarvan het energieconcept ook kan worden toegepast op toekomstige gebouwen. 

Hierdoor is Viega World een voorbeeld geworden van toekomstgericht en klimaatneutraal bouwen voor opleidingscentra.

Sebastian Herkel, Fraunhofer ISE Institute

Viega World als CO2-neutraal gebouw

De energievereisten voor Viega World waren van meet af aan veeleisend. Deze eisen omvatten een hoge voorzieningszekerheid en een wisselend gebruik van de trainingsfaciliteiten. Bovendien moest - vooral met het oog op de uitwisselbaarheid met andere nieuwe gebouwen - rekening worden gehouden met de kwestie van de economische efficiëntie.

Het volgende hielp ons deze wensenlijst tot een goed einde te brengen:

  • Een moderne geïsoleerde gebouwschil (KfW Efficiëntiehuis 55)
  • Een fotovoltaïsch systeem van enkele duizenden vierkante meters 
  • Gebruik van lokale warmte van een naburige productie-installatie 
  • Gebruik van de mogelijkheden van belastingsverschuiving in het gebouw met behulp van warmtepompen
  • Energie-efficiënte systemen voor drinkwatervoorziening

De vermogens van de systemen dekken al ongeveer 375 kWh voor de verwarming en koeling van het seminariecentrum. Er is ook een lucht/water- en water/water-warmtepomp met een vermogen van meer dan 730 kWh.

Het briljante van het Viega World Energy-concept is dat het gemakkelijk kan worden gekopieerd en onmiddellijk naar andere gebouwen kan worden overgebracht. Dit is werkelijk uniek en zorgt ervoor dat Viega kan bijdragen aan de CO2-neutraliteit van de bouwsector.

Sebastian Herkel, Fraunhofer ISE Institute

Duurzaamheid bij Viega

Als drijvende kracht achter innovatie in onze sector, kijken we niet alleen naar de toekomst - we willen de toekomst ook daadwerkelijk vormgeven om de best mogelijke te zijn. Daarvoor gebruiken we technologieën en oplossingen die ons milieu in stand houden en beschermen. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van ons bedrijfs-DNA. 

De vier inhoudelijke beloften