De inhoud van deze pagina is ook beschikbaar in een andere taal. Wilt u de taal wijzigen? Français Nederlands Deze website bevat informatie over landen en markten. Selecteer de website van het betreffende land voor informatie over een specifiek land/een specifieke markt. Landselectie

Onafhankelijke tijds- en bewegingsstudie wijst uit

Viega Megapress veel sneller dan traditionele buisverbindingstechnieken

Perstechniek staat al jaren in het middelpunt van de belangstelling en is voor heel wat installateurs dé verbindingstechniek voor leidingsystemen. Inmiddels wordt de techniek overal ingezet: van woningbouw en hotel tot gezondheidszorg en cultureel erfgoed. Dankzij Viega Megapress blijkt perstechniek bovendien een pak sneller dan traditionele buisleidingstechniek.

De introductie van het Megapress-systeem opende een aantal jaren geleden ook de weg voor perstechniek naar dikwandige stalen buisinstallaties. Met dit systeem biedt Viega een sneller, veiliger en comfortabeler alternatief dan lassen en draadfitten. Maar hoeveel sneller is het? Om de tijds- en installatievoordelen aan te tonen, liet Viega de Megapress-perstechniek vergelijken met drie alternatieve verbindingstechnieken. Dat gebeurde onder laboratoriumomstandigheden, door het onafhankelijke testinstituut BSRIA.

Vergelijking van 4 installatietechnieken

Tijdens de tijds- en bewegingsstudie werden vier installatiemethoden vergeleken:

  • draadtrekken
  • groeven
  • lassen
  • Megapress-perstechniek

Specifiek ging het om een toepassing voor dikwandig stalen buizen met diameters van ½ duim tot en met 4 duim. Elk van de vier installatiemethoden werd ingezet om een vooraf ontworpen installatie uit te voeren – met verschillende soorten verbindingen en buismaten.

Van instelling tot montage

De benodigde tijd voor het proces werd van begin tot eind geregistreerd, rekening houdend met:

  • de apparatuur instellen
  • de buis snijden
  • de verbinden buis
  • de montage

Na de montage werden van iedere installatiemethode de tijden voor elke buismaat en procesfase geregistreerd. In de tabel op de volgende pagina zijn de totalen voor de complete montage vermeld. Voor de lasmethode is de totale montagetijd een combinatie van lassen en afmontage.

Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de tijd.

TechniekAantal buissnedesSnijtijd
(minuten)
Draadfit-/ groerftijd
(minuten)
Insteltijd machine
(minuten)
Totale montagetijd
(minuten)
Totaal
(minuten)
Draadfitten1167816615738997
GroevenW100*732013504**610
Lassen11678--17211799
Megapress16678-8312398

* 1/2 duim groeffittingen zijn niet leverbaar en worden daarom niet ingezet
** Deze totaaltijd is inclusief 44 minuten en 9 seconden geschatte tijd voor montage van ontbrekende fittingen