Antarctic Research Station

© Architects: IMS Ingenieurgesellschaft / bof architekten / m+p consulting; Photographer: Rakesh Rao/NCAOR

Foto´s

Feiten

Project "Bharati" onderzoeksstation op Antarctica
Plaats Antarctica
Jaar 2012
Soort project Nieuwbouw
Oppervlakte 2000 m²
Toepassingen Onderwijs/wetenschap
Architect bof Architekten GbR, Hamburg
Planning Kaefer Construction GmbH, Bremen
Installatie YIT Germany, Leverkusen

Volledige beschrijving

Minus 40 °C: warmte en water ook op extreem onherbergzame plaatsen

Indisch onderzoeksstation Bharati, Antarctica

Op het Antarctische rotsplateau "Larsemann Hills", met temperaturen tot minus 40 °C, beheert India sinds 2012 een wetenschappelijk onderzoeksstation met de bloemrijke en passende naam "Bharati". Dat is de naam van de hindoe-godin van wijsheid en kennis. Opdat wijsheid en kennis ook op het geïsoleerde en ruwe continent goed zouden kunnen gedijen, is een betrouwbare nutsvoorziening van warmte en water voor het wetenschapsteam van levensbelang.

Speciale opdracht: glycol in warm water

Voor de opwekking van warmte en stroom werd kerosine gebruikt, dat tot minus 54 °C vloeibaar is. Om de tanks te ventileren, installeerden de technici het buisleidingssysteem van Viega Sanpress Inox G, wegens de duurzame resistentie ervan tegen de getransporteerde media. Gewoonlijk wordt Sanpress Inox G voor gas- en stookolieleidingen toegepast.

De warmtedistributie werd door de experts uitgevoerd met het Prestabo-systeem. Om bevriezing van het verwarmingswater te voorkomen, is 57 procent glycol-L bijgemengd. Viega onderzocht daarom de reactie van de dichtringen uit EPDM op zo'n extreem hoog glycolgehalte. Het resultaat: De dichtringen van de persverbindingen zijn volledig bruikbaar voor het warmwatermengsel. Daardoor is het geschikt voor bedrijfstemperaturen van minus 40 °C tot plus 80 °C (een temperatuur die in "Bharati" nogal onwaarschijnlijk is).

Hoe legionella-bacteriën een hele missie in gevaar brengen

Op die verafgelegen plaats is de drinkwaterhygiëne bijzonder belangrijk. Een besmetting met legionella-bacteriën of met andere schadelijke microbes zou een ware catastrofe zijn, niet alleen voor de onderzoekers zelf, maar ook voor de toekomst van de missie.

De verantwoordelijken hebben daarom Sanpress Inox gebruikt met buizen van roestvrij staal 1.4521. Voor het warm water wordt een constante temperatuur van 60 °C gegarandeerd door het Easytop-circulatieregelventiel. De thermische desinfectie-inrichting beschermt doeltreffend tegen legionella-bacteriën. Met Easytop-bemonsteringventielen kan regelmatig de drinkwaterkwaliteit worden gecontroleerd.

Gedurende minstens twintig jaar zullen ongeveer 25 mensen het hele jaar door in "Bharati" onder extreme omstandigheden werken, dankzij techniek "Made in Germany".