Allianz Arena

Het grote project Allianz Arena in München werd inclusief de toen grootste parkeerplaats van Europa op tijd afgewerkt. Voor de drinkwater- en sanitaire installatie leverden de systemen van Viega waardevolle bijdragen.

Foto´s

Feiten

Project Allianz Arena
Plaats München, Duitsland
Jaar 2005
Soort project Nieuwbouw
Oppervlakte 171000 m²
Toepassingen Sport en ontspanning
Architect Herzog & de Meuron, Basel
Planning Elin GmbH & Co KG, Linz
Installatie Stürzer, Aindorf

Volledige beschrijving

In de Allianz Arena spelen we met Steptec de bal tot in de hoogste loge

Of iemand gek is op voetbal of niet, en ongeacht welke clubkleuren zijn grote liefde wegdragen: het is onmiskenbaar dat FC Bayern München niet alleen succesvol maar ook enthousiast voetbalt. Enthousiasme wordt ook opgewekt door een bezoek aan de Allianz Arena, in zekere zin de woonkamer van FCB.

Maar daar wordt niet alleen aan bijgedragen door de kwaliteit van het voetbal. De gasten die het spel uit de exclusieve loge hebben gevolgd, zijn ook enthousiast over het interieur. Het is geen wonder dat de huurprijs van deze 106 "suites" tussen 90.000 en 240.000 euro per jaar is: een indrukwekkende prijs voor zo'n 50 m². Maar daarvoor kan de "huurder" de inrichting en indeling helemaal zelf bepalen, op wens inclusief bad met douche. Die individualiteit vergt ongetwijfeld een meesterlijk schot door een vakkundig HVAC-bedrijf voor stadionbouw.

Flexibiliteit en tijdwinst

Er was uiterst weinig tijd tussen enerzijds de plattegrond en de afwerkingsplanning van elke aparte loge en anderzijds de onverzettelijke opleveringsdatum. Om toch te kunnen ingaan op de zeer individuele wensen van de klanten, plaatste het uitvoerende HVAC-bedrijf het voorwandsysteem Steptec. Dat kan heel snel worden gemonteerd en het is erg flexibel. Daardoor konden de HVAC-vakmensen de elementen van de sanitaire inrichtingen in het atelier voormonteren. Op het bouwterrein waren maar enkele handelingen voor het nauwkeurige inbouwen meer nodig. Met die tactiek konden zelfs ongewone oplossingen voor het ruimtegebruik probleemloos worden toegepast. Het resultaat: Elke loge en elke sanitaire ruimte is exclusief op de speciale wensen van de klanten gericht.

Door de perstechniek van Viega werd er extra tijd gewonnen bij de drinkwaterinstallatie, in het bijzonder door het aanleggen van acht kilometer van het roestvrij stalen buisleidingssysteem Sanpress voor de hoofddistributie in de Allianz Arena. Omdat de XL-afmetingen tussen 76,1 en 108,0 millimeter in slechts enkele seconden veilig konden worden geperst, werden talrijke minuten voor het fluitsignaal van het eerste spel gered.