Oppervlaktemperatuurregeling - Alle voordelen in één oogopslag
Oppervlaktemperatuurregeling - Alle voordelen in één oogopslag

De vraag naar een aangename temperatuurregling, die heel het jaar voor behaaglijkheid zorgt, wordt steeds groter. Viega Fonterra werd exact voor dit profiel eisenprofiel ontwikkeld, en voldoet aan alle criteria, die het wonen aangenamer maken. En daarmee zijn de voordelen van de oppervlaktemperatuurregeling geenszins uitgeput.
Energiespaarpotentieel

Terwijl bij de gebruikelijke radiatoren 22 graden vereist zijn, om een behaaglijke klimaat in de ruimte te bereiken, wordt dit bij een oppervlaktetemperartuurregelsysteem al bereikt bij een kamertemperatuur van 20 graden. Hiermee wordt 12 procent bespaard op de verwarmingskosten, omdat de systemen bij lage temperaturen werken. De combinatie met een warmtepomp maakt een verregaande onafhankelijkheid mogelijk van de toenemende energieprijzen. Bij een water/water gevoerde waterpomp kan bij gebruik van grondwater bovendien kosteloos gebruik worden gemaakt van de koelfunctie.

Hygiënenormen

Oppervlakteverwarmingen zijn met hun lage bedrijfstemperatuur haast zuivere stralingsverwarmingen en bevinden zich bijna altijd bijna op kamertemperatuur. Dit leidt automatisch tot betere hygiënische voorwaarden. Het matig verwarmde oppervlak veroorzaakt geen noemenswaardige convectie, omdat er in tegenstelling tot bij conventionele verwarmingslichamen door de lage temperatuurverschillen geen luchtcirculatie is. Daardoor treden geen stofwervelingen op. Daar komt bij, dat er door de ideale combinatie van wand- en vloerverwarming nauwelijks vochtige hoeken in de ruimtes kunnen ontstaan.
Oppervlaktekoeling

Dezelfde systemen, die tijdens de verwarmingsperiode voor een excellent comfort zorgen, kunnen in de zomer worden gebruikt voor koeling. Om de functie van de oppervlakteverwarming naar koelen over te schakelen, wordt er koud water door het bestaande buissysteem geleid. De oppervlaktekoeling is duidelijk effectiever als het gebruik van airco, zeker in combinatie met een warmtepomp of een broninrichting. De Fonterra regelcomponenten zorgen daarbij voor een optimaal klimaat in de kamer, en voorkomen de vorming van condens. Andere voordelen zijn het geluidloos bedrijf en de hoogst mogelijke behaaglijkheid, omdat er geen tocht kan ontstaan.
Vrijheid van vormgeving

De oppervlaktetemperatuurregelsystemen zijn op het zicht niet aanwezig. Dit maakt een optimaal gebruik mogelijk van de ruimte, omdat de muren niet meer worden ingenomen door verwarmingslichamen en een meer individuele vormgeving van de ruimte mogelijk is.
Kind auf dem Fußboden sitzend
Oppervlaktemperatuurregeling zorgt voor een behaaglijk klimaat
Temperaturverteilung bei einer Fußbodenheizung
Temperatuurverdeling bij vloerverwarming
Temperaturverteilung bei einer konventionellen Radiator-Heizung
Temperatuurverderling bij een conventionele radiator-verwarming