Het belang van afzonderlijke dichtingen
Het belang van afzonderlijke dichtingen

Elk medium dat in installaties gebruikt wordt heeft zijn specifieke eigenschappen. Aan de gebruikte dichtingen worden bepaalde eisen gesteld. Viega geeft de kwaliteitseisen voor buisleidingsinstallaties de hoogste prioriteit. Alle Viega dichtingen worden dan ook getest om een levensduur van minimum 50 jaar te kunnen bereiken.

Door decennialange ervaring en pionierswerk is Viega dé wereldwijde specialist in buisverbindingstechniek voor sanitaire en verwarmingsinstallaties. Viega gebruikt 3 afzonderlijke dichtingen en duidelijk herkenbare fittingen: de Profipress-fitting voor drinkwater, met groene aanduiding en EPDM-dichting; de Profipress G-fitting voor gas, met gele aanduiding en HNBR-dichting; en Profipress S voor hoge temperatuurtoepassingen, met witte aanduiding en FKM-dichting.

Water: EPDM

EPDM-dichtingen zijn ideaal voor toepassingen voor drinkwater-, verwarmings-, koel-, en persluchtinstallaties; met telkens per toepassing een eigen specifiek temperatuurbereik.

 

De effectieve levensduur van een dichting wordt beïnvloed door verhoogde temperaturen, mechanische belastingen, duurtijd en concentratie van het inwerkende medium, sterke zonlicht-invloeden, enz. Hierdoor kiest Viega voor de bedijfszekere EPDM-dichting voor bovenstaande toepassingen.

 

Viega Profipress :

 • Temperatuurbereik:  -5 tot +110°C
 • Maten: van 12 tot 108 mm

 

Gas: HNBR

De HNBR-dichting is perfect geschikt voor het medium gas (aardgas, butaan, propaan).

In CV-installaties lopen de temperaturen regelmatig zeer hoog op, maar ook bij directe zoninstraling, vooral in de zuiderse landen, kunnen temperaturen van een koperleidinginstallatie gedurende meerdere uren per dag oplopen tot boven 60°C, wat nefast is voor de levensduur. Bovendien, om HNBR-dichtingen bestand te maken tegen externe factoren zoals ozon en zuurstof, worden er een aantal chemische substanties toegevoegd aan de HNBR-dichting. Het nadeel hiervan is echter dat deze stoffen microbiologische groei bevorderen. Daardoor is voor Viega de HNBR-dichting geen optie voor drinkwaterinstallaties, ongeacht Europese keuringen.

 

Viega Profipress G:

 • Temperatuurbereik:  -20 tot +70°C
 • Maten: van 12 tot 54 mm voor aardgas

 

Hoge temperaturen: FKM

Voor de extreem hoge temperaturen, zoals bijvoorbeeld in solarinstallaties, kiest Viega voor een FKM-dichting. In deze installaties zijn temperaturen boven 110°C geen uitzondering. De FKM-dichting is hiervoor uitermate geschikt: constante temperaturen tot 140°C zijn hier geen probleem,  evenals hogere temperatuurpieken.

 

Viega Profipress S:

 • Temperatuurbereik: tot 140°C constant, kortstondig max. 280°C
 • Maten: van 12 tot 35 mm


Visueel onverwisselbaar
Met één blik kan men de verschillende Viega dichtingen herkennen, en daardoor ook de verschillende media. Een groene markering wijst op een fitting geschikt voor drinkwater, geel staat voor gasinstallaties en wit voor thermisch hoge belastingen.

SC-Contur

Bovendien zijn alle Viega-fittingen uitgerust met de reeds miljoenen keren beproefde SC-Contur, waardoor niet-geperste fittingen 100% zeker zichtbaar zijn bij de controle.

 

 • Maximale zekerheid
 • SC-Contur = Safety Connection
 • Ongeperst = 100% zeker zichtbaar ondicht
 • Reeds miljoenen keren beproefde veiligheidstechniek
 • Controlebereik bij droge installaties: van 22 mbar tot 3 bar
 • Controlebereik bij natte installaties: van 1 bar tot 6,5 bar
 • Tijdsbesparing door 1 centrale controle, ook bij gas
Temperatuurbereik dichtingen
Doorsnede Profipress
Viega Profipress : EPDM Temperatuurbereik: -5 tot +110°C Maten: van 12 tot 108 mm
Doorsnede Profipress G
Viega Profipress G: HNBR Temperatuurbereik: -20 tot +70°C Maten: van 12 tot 54 mm voor aardgas
Doorsnede Profipress S
Viega Profipress S: FKM Temperatuurbereik: tot 140°C constant, kortstondig max. 280°C Maten: van 12 tot 35 mm