Info

Technische documentatie

Systeembeschrijving

 • Prestabo - verzinkte Stahlrohre für Heizungsanlagen und Industrieanlagen

  Persfittingsysteem met persfittingen en buizen van ongelegeerd staal 1.0308 (E235), conform NBN EN 10305-3, buitenzijde galvanisch verzinkt met een zinklaagdikte van 8–15 µm (blauw gechromateerd).

   

  Persfittingen
  Alle maten met SC-Contur – bij de montage per ongeluk niet-geperste verbindingen worden duidelijk zichtbaar bij het vullen van de installatie. Het SC-Contur is gecertificeerd en voldoet aan de eisen die zijn gesteld in het DVGW-werkblad W 534, punt 12.14, fitting met gedwongen lekkage.
  Bij dichtheidstests met water garandeert Viega dat niet-geperste verbindingen binnen het drukbereik van 1,0 bar–6,5 bar worden herkend, bij droge dichtheidstest met perslucht of inerte gassen van 22 mbar–3,0 bar.

   

  Markering
  Rood symbool (om verwisseling met Sanpress Inox (roestvrij staal) artikelen te voorkomen) "Niet voor drinkwaterinstallaties"

   

  Dichtelementen:
  EPDM

   

  Afmetingen/materiaal
  Standaardmaten: d 12; 15; 18; 22; 28; 35; 42; 54 van staal
  XL-maten: 64,0; 76,1; 88,9; 108,0 van staal

   

  Prestabo-systeembuis-varianten

  •Systeembuis van ongelegeerd staal met materiaalnr. 1.0308 (E235), conform NBN EN 10305-3 buitenzijde galvanisch verzinkt.
  •Systeembuis van ongelegeerd staal met materiaalnr. 1.0308 (E235), volgens NBN EN 10305 buitenzijde galvanisch verzinkt met een kunststofommanteling van polypropyleen (PP) in wit (RAL 9001).

  •Systeembuis van ongelegeerd staal met materiaalnr. 1.0215 (E235), conform NBN EN 10305 binnen- en buitenzijde sendzimirverzinkt.


  Toepassingsgebieden
  Verwarmingsinstallaties
  Industrie en machinebouw
  Sprinklerinstallaties (sendzimirverzinkte buis)
  Persluchtinstallaties (sendzimirverzinkte buis)
  Zonneboilerinstallaties
  Klimatisatie

   

  Het gebruik voor andere dan de beschreven toepassingen moet via een materiaalaanvraag worden afgestemd met de Viega Technical Support.

   

  Bedrijfsomstandigheden met EPDM-dichtelement
  •Bedrijfstemperatuur Tmax = 110 °C
  •Bedrijfsdruk pmax = 16 bar


  Gebruik van persgereedschappen
  De veilige werking van Viega persfittingsystemen hangt in eerste instantie af van de storingvrije toestand van de gebruikte persmachines en persgereedschappen. Om persverbindingen te maken adviseren we daarom Viega persgereedschappen te gebruiken en deze regelmatig te laten controleren door geautoriseerde servicediensten.

   

  Technische gegevens
  Persfittingen en onderdelen worden continu geoptimaliseerd. Zo nodig kunt u de actuele Z- en inbouwmaten vinden in het downloadgedeelte van de Viega homepage: www.viega.be/Download/nl

   

  Opslag en transport
  Om de perfecte kwaliteit van Prestabo stalen buizen te garanderen, moeten de volgende punten in acht worden genomen tijdens transport en opslag:


  •Verpakkingen en beschermende folies (alleen bij PP-ommantelde buizen) pas onmiddellijk vóór gebruik verwijderen.
  •De buiseinden moeten worden bij levering zijn afgesloten met beschermkappen.
  •De buizen niet direct op de ruwe vloer opslaan.
  •Buisoppervlakken niet beplakken met beschermende folie of kunststoffen.
  •Bij het laden en lossen stalen buizen niet over de laadklep schuiven.


  Bescherming tegen uitwendige corrosie
  Prestabo buizen en fittingen zijn van buiten beschermd met een zinklaag. Bij contact met vocht (condens, neerslag tijdens de bouwfase, schoonmaak- en spatwater etc.) of corrosief werkende materialen (cement, chape etc.) kan deze zinklaag echter geen duurzame bescherming tegen uitwendige corrosie bieden. De volgende beschermingsmaatregelen worden aanbevolen:


  •Gebruik van celgesloten isolatieslangen, bij zorgvuldige afdichting van alle stoot- en snijranden door geschikte verlijming.
  •Vochtbescherming van de gelegde leidingen door scheidingsfolies in de vloeropbouw.
  •De leidingen buiten de vochtgevoelige gedeelten leggen.
  •Wanneer de vloer vaak wordt gereinigd met water en/of reinigings-/desinfectiemiddelen, bijv. in bejaarden- of verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, moeten zichtbare radiatoraansluitingen vanuit de vloer worden vermeden; aansluitingen vanuit de muur maken schoonmaakwerkzaamheden gemakkelijker en sluiten extra corrosie van de leidingen uit.
  •Bij radiatoraansluitingen vanuit de vloer moet worden gezorgd voor een vakkundige corrosiebescherming en een vakkundige afdichting van de voegen. Anders bestaat het gevaar dat het schoonmaakwater in de isolatie binnendringt, waardoor de isolatie helemaal vochtig wordt en er dus een risico op corrosie ontstaat.


  Als aan de hand bovenstaande maatregelen geen permanente bescherming tegen vocht kan worden gegarandeerd of als het om toepassingen met speciale eisen gaat, zoals in koelcircuits, dan moet een naadloze, uitwendige corrosiebescherming worden aangebracht, die veilig voorkomt dat mogelijke invloeden van buitenaf corrosie veroorzaken.

   

  Meer gedetailleerde informatie en toepassingsvoorbeelden zijn in de technische handleiding en op het internet te vinden.